Turism urban in Sighetul Marmatiei – unde se agata harta-n cui

Turism urban in Sighetul Marmatiei – unde se agata harta-n cui

Cu trei saptamani in urma ne-am urcat intr-o zi de joi in tren si am calatorit spre nordul tarii, acolo unde se agata harta-n cui, la Sighetul Marmatiei. Cu ce ocazie? A avut loc partea a doua a exchenge-ului intre entitatile EGEA Cluj-Napoca si EGEA Sighetul Marmatiei, dupa ce la sfarsitul lui octombrie i-am avut noi ca oaspeti pe studentii sigheteni; a fost acum randul nostru, al Clujenilor, sa vizitam si sa descoperim o parte din nordul tarii.

In Bocicoiul Mare aveam sa locuiesc pentru cateva zile, la 18km de Sighetul Marmatiei. Un loc unde istoria unei tari ascundea multe povesti, acolo unde ucrainenii ce vietuiesc acum pe pamant romanesc tin sarbatorile de iarna dupa calendarul vechi, unde in case gasesti crucea ucraineana si vorbitori de limba celor de dincolo de Tisa. La telefon aveam deja retea de Ucraina, iar daca priveam pe geam vedeam la 100m, pe malul drept al Tisei “tara rusilor”, Ucraina. Politia de frontiera misuna necontenit pe sub geamurile noastre…

Vineri de foarte dimineata pornim spre Sighet, municipiu ce inglobeaza aprox. 50 000 de locuitori, centru cultural si economic al Maramuresului Istoric. Oras cu o istorie a carei radacini par a se trage din perioada traco-dacica (cel putin in contextul toponimic) intrucat numele orasului provine din traco-dacicul “zeget”.E o parte a tarii cu un trecut crestat de-a lungul vremii de amprenta pe care evreii si comunistii au lasat-o orasului adormit acum sub ghearele istoriei, acolo unde Iza se varsa-n Tisa, iar apa lor duce parca departe istoria acelor locuri ce-ar trebui cunoscuta de noi toti.

 

Vezi articolul complet aici.

Share this post