Tatra Slovacă, de la clipă spre infinit

Tatra Slovacă, de la clipă spre infinit

”Salutari de pe Vf. Rysy, 2499m, granita intre Polonia si Slovacia! O clipa de eternitate pentru voi!” a fost SMSul trimis acum cateva zile celor mai dragi dintre cei dragi.
Se fac doua zile de cand am venit din Tatra si gandul ne-a ramas tot acolo. La vaile glaciare imense, la versantii de dimensiuni gigantice si cursurile ce împrejmuiesc zarea. La coloritul lacurilor glaciare. Inca ma gandesc la cabanele impecabil gestionate la peste 2000m, potecile de-a dreptul pavate cu lespezi și turiștii responsabili.

Cum e acolo? Paaai, e totul foarte strict! Iar acest lucru se rasfrange in peisaj, in ordinea lucrurilor, in fluxul turistilor. Nu te plimbi pe unde vrei, nu faci foc, nu campezi, nu faci galagie. Intr-un cuvant, nu faci ce vrei tu. Si e foarte bine asa!

Findca descrieri despre Tatra veti gasi peste tot pe internet, am sa punctez cateva aspecte mai putin cunoscute despre acesti munti. Pana la urma, daca te lasi dus de dorul de duca, promotorii caruia suntem, la finalul unei calatorii vei ramane cu informatii si amintiri.

1. Padurea.
Este si nu este. Din pacate, in noiembrie 2004 a avut loc un hazard natural, o furtuna cu vant foarte puternic, in urma careia s-au rupt hectare intregi de arbori de la baza versantilor sudici ai Tatrei Inalte. In 2007 a fost o alta vijelie, iar peisajul doboraturilor este cel regasit si astazi. Putini stiu insa ca, habitatele nou formate au ramas intacte, iar o data cu aparitia a peste 3 mil. m3 de lemn căzut, au luat nastere noi microorganisme, descompunatori si specii nocive pentru arborii sanatosi. Astfel, cateva specii invazive de insecte au atacat putinele trunchiuri ramase in picioare, dandu-le aspectul golas de astazi. Orice traseu montan din Tatra Slovaca traverseaza versantii plini de doboraturi. Cunoscut la nivel mondial pentru modelul de succes in ceea ce priveste conservarea naturii, in Parcul National Tatra vei gasi, astfel, zone naturale diversificate. De la peisajul dezolant al arborilor cazuti, la vai glaciare si pajisti alpine de o frumusete aparte.

2. Potecile.
Dupa cum spuneam mai sus, in Tatra nu faci ce vrei tu. Din ’48 Parc National, din ’93 Patrimoniu UNESCO, rezulta masuri speciale de conservare a biodiversitatii si habitatelor regasite in cuprinsul acestor munti. Vei gasi aici poteci de-a dreptul pavate. Cu lespezi, cu pietre, cu tot ce ti-ai putea imagina pentru a avea o poteca bine delimitata si pentru a favoriza accesul doar printr-un singur loc. Fara a degrada alte zone sau a forma zeci si zeci de alte poteci paralele cu cea principala! In zonele unde declivitatea este mai mare sau poteca traverseaza trene de grohotis, pietre dezagregate, s-a recurs la amplasarea unor busteni care delimiteaza exact tronsonul de mers; urcarea, coborarea, fiecare pe sensul ei. Ba mai mult, vechile poteci, deteriorate deja, sunt barate prin intermediul unor busteni, pentru a nu mai fi folosite de catre turisti.

3. Marcajele montane, crucile de pe traseu si stickerele cluburilor de munte.
Cu bun simt, dimensionate, acolo unde le vede toata lumea. Evident, la asa poteci aproape ca nu iti trebuie marcaj. Mai apar si cateva semne, pe stanca, de mici dimensiuni, discrete, dar pozitionate foarte bine. Iar pe copaci… pe copaci au autocolante de jur imprejurul trunchiurilor subtiri. Nimic chicios, nimic mazgalit. Cruci pe traseu? Troite si tot felul de elemente funerare pentru cei stinsi pe munte? Lipsesc in totalitate! Lipsesc fiindca e interzisa amplasarea placutelor de tot felul, care, pana la urma, nu se incadreaza in peisaj si mai mult, uneori mai si lasa dare prin spalarea metalelor in urma precipitatiilor. Pentru a-i comemora insa pe cei morti in Tatra, dar si in alti munti, exista un loc numit Cimitirul Simbolic, la 10 minute de lacul Popradske Pleso. Acolo gasesti tot felul de placi comemorative, cruci de lemn pictate si alte elemente care amintesc de cei ce-au iubit muntele. Stickerele cluburilor montane lipsesc in totalitate de pe indicatoare. Da, exista bun simt in Carpati, grupa Carpatilor de Vest! Amintirile inseamna o poza sau un gand regasit peste an, dar nici pe departe stickere sau alte insemne in munte.

4. Ploaia
In stransa legatura cu localizarea si aspectul Muntilor Tatra sunt si precipitatiile. In medie, anual ploua aici intre 215 si 230 zile. Predomina norii de convectie, adica aceia formati dupa orele amiezii, in urma evapo-transpiratiei din padurile si lacurile de munte. Ploaia ca ploaia, dar volumul de precipitatii care poate cadea intr-o ora este impresionant si duce la formarea cascadelor terporare pe versantii abrupti! Cascade care spre vale creaza adevarati torenti ce angreneaza grohotisuri si strabat potecile. In prima drumetie aproape ca nu observam pe versanti urmele cascadelor temporare, in a doua le-am observat cu proprii ochi in timp ce se formau sub privirile noastre, iar in a treia drumetie deja intuiam care sunt hornurile si fisurile pe unde apa isi croieste drum si formeaza cascade pe timp de ploaie. Suprafata de colectare a apelor, bazinul de receptie, de dimensiuni mari, faciliteaza formarea unor cascade de toata frumusetea. In timpul ploilor acestea capata volume care depasesc vechile cascade, provenite din apele lacurilor glaciare sau izvoarele alpine. Asa ca, atunci cand ajungeti in Tatra, vanati cu privirea locurile susceptibile formarii cascadelor si veti fi impresionati admirand verticalele de stanca!

5. Cabanele
Aproape orice traseu ai alege in Tatra, trece pe langa o cabana de munte, cel putin. Prima treapta de cabane e intre 1200-1600m, pe “magistrala”, poteca de jur imprejurul muntelui care-l traverseaza baza peretilor de stanca. Al doilea sir de cabane se regaseste undeva intre 1800-2250m, in sectorul superior al vailor glaciare, respectiv caldarile presarate cu lacuri alpine. Am sa punctez aspectul cabanelor de acolo, curatenia, fluxul de turisti si servirea simpla, rapida, impecabila. Serpasii sunt cei care duc alimentele la cabane, avand in spate un cadru de lemn pe care sunt cladite alimentele impachetate, buteliile, lazile de bere. Tot este carat in spate! Ba mai mult, in cazul in care exista voluntari care doresc sa ajute la transportul alimentelor la cabanele alpine, acestia o pot face in schimbul unui ceai pe care il vor primi din partea gazdelor. Voluntarii gasesc dimineata devreme alimentele pregatite, fara a exista dubiul ca le poate fura cineva peste noapte, iar pe timpul zilei acestea sunt transportate in spinare. Nu exista cai sau magari. Exista doar serpasii care trec pe langa turisti cu capul plecat si mainile incrucisate pentru a-si mentine echilibrul. Trec si aduna privirile admirative ale turistilor.

Cam atat pentru articolul de astazi.
Peste o saptamana revenim din nou in Tatra – Slovacia, alaturi de un grup de turisti.

Mai avem cateva locuri libere asa ca te mai poti inscrie. Traseele vor fi adaptate la componenta si preferintele grupului, astfel incat vom descoperi cu totii Muntii Tatra in deplina siguranta si relaxare.
Afla programul complet al excursiei in Tatra din perioada 31 iulie – 6 august 2017.

Cu dor de duca,
Noi suntem Adeona Wanderlust

Share this post