Despre Tabara Slovacia 2017

Despre Tabara Slovacia 2017

Pentru ca ne place sa calatorim, mai ales in zone montane, am ales sa gandim si sa punem in aplicare un program turistic presarat cu aventura, itinerarii inedite si multa voie buna. In Tabara Slovacia 2017 vom avea munte, dar ne vom relaxa si la aquapark-ul cu bai termale, vor fi plimbari cu plutele traditionale pe apele ce strabat doua tari, dar vom alege si sa ne plimbam prin statiuni montane cunoscute la nivel mondial. Vom avea incursiuni in subteranul Tatrei admirandu-i frumusetile milenare, dupa care vom completa acele clipe cu orele in care vom privi zarea din cei mai inalti munti ai Carpatilor.

Pentru vara anului 2017 am ales Zdiarul ca localitate de unde vor pleca toate circuitele noastre. O localitate montana cu o populatie inchegata, cu traditii adanci in cultura gorala, specifica zonei de granita dintre Slovacia si Polonia, cu intense activitati turistice si ospitalitatea specifica zonei peste care se presara simplitate. Multa simplitate. Suna a cliseu, dar nu e. Zdiarul e o localitate linistita, la baza Tatrei Albe, Belianske Tatry cum ii spun slovacii, cu aproape 1500 de locuitori, care imbina activitatile turistice cu agricultura de tip montan si comertul produselor de artizanat. Crescuta sub forma unei afaceri de familie de munteni slovaci, Pensiunea Janosik 3*** va fi locul unde am ales sa avem tabara in sezonul 2017 de vara. Si, daca dormim si mancam bine la pensiune, nu ne ramane decat sa pornim in vizita!

Pana sa ajungem in Slovacia, vom face o oprire in Ungaria, tot intr-o zona montana. Da, Ungaria are munti, iar noi vom ajunge in Parcul National Bükk, in localitatea montana Lillafüred. Aici vom face o plimbare prin gradinile terasate ale hotelului Palota, iar copii vor putea urmari traseul tematic in cautarea comorii prin grotele de sub hotelul-castel. Arhitectura renascentista urmareste sa surprinda atmosfera castelelor regelui Matia Corvin, romanul de pe tronul Ungariei. Tot acolo vom vedea si cascada cu cea mai mare cadere de apa din Ungaria, Szinva, intr-o cadere incarcata cu marmite si praguri spectaculoase.

Vom ajunge seara in Slovacia si, dupa servirea cinei, vom da o petrecere in stil slovac. Vom intra, astfel, in atmosfera de vacanta si ne vom pregati pentru zilele care vor urma in ”mica tara mare” asa cum este numita Slovacia.

Fiindca Polonia e aproape, vom petrece o zi intreaga vizitand asezarile aglutinate in jurul binecunoscutului oras montan, Zakopane. Dezvoltat initial ca centru metalurgic, a devenit cu timpul statiune balneo-climaterica si de relaxare. Natura inconjuratoare si diferitele posibilitati de petrecere a timpului liber au transformat astazi Zakopane in ”capitala de iarna a Poloniei” si cel mai important oras montan al lor. Un Mecca al alpinistilor si practicantilor sporturilor montane din Europa de Est. Intr-o circumstanta inedita vom descoperi asemanari intre locuitorii zonei, munteni numiti traditional gorali, si romanii nostri din Tara Barsei care-au ajuns cu transhumanta pana in nordul arcului carpatic, in Polonia de azi. Iata unul din motivele pentru care Tabara Slovacia 2017 reprezinta in sine o experienta a calatoriei!
Si, dupa o plimbare pe cea mai cunoscuta strada din Zakopane, turistica Krupówki unde ne vom anima printre restaurantele, artistii stradali si produsele de artizanat specifice zonei, vom adauga si o vizita la trambulinele olimpice de sarituri cu schiurile. Relaxarea binemeritata a zilei va fi la unul dintre noile aquapark-uri cu apa termala deschis pe teritoriul Poloniei. Pregateste-te pentru distractie garantata pentru copii si destindere acuta pentru adulti! Te-am convins? Iti mai spunem ce va urma in Tabara Slovacia 2017.

In toate celelalte zile vom avea excursii spre locuri care au cate ceva deosebit de oferit turistilor. O informatie, o traire, o amintire… Intr-o zona cu un potential turistic diversificat, am ales activitatile cele mai inedine. Printre acestea se numara plimbarea cu plutele traditionale de lemn pe granita dintre Slovacia si Polonia. Vom trece prin sectorul de defileu al Raului Dunajec si vom admira, astfel, frumusetea Parcului National al Muntilor Pieniny, farama a Tatrei de Est. Sunt putine locurile in Europa unde plutele traditionale sunt folosite in scop turistic, iar noi ne vom bucura pentru mai bine de doua ore de o plimbare pe apa dintre doua tari. De sedinta foto in plute ne ocupam noi!

Pestera Belianske, un alt obiectiv turistic ce aduce un plus itinerariului nostru de tabara. Belianske este singura pestera din Parcul National Tatra deschisa publicului.  Din cei aproape 4km de galerii subterane, noi vom parcurge aproximativ 1.5 km, intr-un tur ghidat specializat, presarat cu multe explicatii adaptate oricarei varste si nivel de cunostinte. Printre atractiile pesterii, pe langa speleotemele impozante, vom admira un monument al naturi, o cascada subterana a carei cadere de apa atinge 56m. Impresionant am putea spune, insa ne abtinem de la cuvinte marete si va invitam, din nou, in excursie!

Involuntar, ultimele excursii si drumetii despre care vrem sa amintim sunt cele pe traseele montane din Tatra Mare. Adaptate componentei grupului, atat pentru seria de elevi, 22-28 iulie, cat si pentru seria de adulti, 31 iulie-6 august, acestea vor avea durata intre 4 si 10h. Devine greu sa comparam Tatra Mare ceva ”de la noi” asa cum am fost intrebati, insa stim sigur ca o vizita in Muntii Tatra reprezinta un update al Carpatilor Romanesti. E, pana la urma, cel mai inalt sector al lantului Carpatic, cel mai masiv si semet din intregul cuprins al acestor munti. Parcul National Tatra, Patrimoniu Mondial UNESCO. Traseele montane le vom aborda din partea Slovaca, dupa unii aceasta fiind si cea mai spectaculoasa parte a grupei montane. Nu vor lipsi lacurile glaciare si potecile spre imensele vai glaciare, caderile de apa si, evident, candoarea peisajelor alpine. Va veti indragosti, indiferent de varsta si experienta de viata! Va veti indragosti de acele locuri, de potecile parca pavate spre inaltimi, de custurile si de maretia verticalelor Tatrei.

In ultima zi, la intoarcerea spre casa, vom completa lista patrimoniului natural vizitat in Slovacia cu cel cultural. Ne vom opri in al doilea oras ca marime din Slovacia, Kosice, unde vom vizita centrul istoric. Acesta este considerat cel mai reprezentativ centru istoric al oraselor slovace. Promenada pe Strada Mare ne va oferi posibilitatea de a admira palate si cladiri cu stiluri arhitecturale diverse, de la baroc la romanic sau neoclasic la gotic. Punctul de maxima atractie este reprezentat de Catedrala Sf. Elisabeta, cel mai estic edificiu in stil gotic de pe continentul european. Pe langa aceasta enumeram si Capela Sf. Mihail, parcul care inconjoara astazi monumentul, in trecut cimitirul oamenilor bogati, Teatrul de Stat sau Turnul Urban. Eticheta primita in anul 2013 atunci cand a fost desemnat Capitala Culturala Europeana certifica paleta bogata a monumentelor culturale si istoria orasului imperial. Il vom vizita si noi timp de cateva ore la intoarcerea spre casa.

 

 

Oamenii dau farmec unei calatorii! Asta am invatat in ani si sute de excursii! Nu e de ajuns sa avem un itinerariu echilibrat si profesionist ales. Avem nevoie de oameni pasionati de lucrul cu oameni. De oameni care se hranesc prin calatorii, prin experiente noi, prin amintirile adunate in bagaj. De aceea, pe toata perioada excursiei in Slovacia veti fi insotiti de ghizi si insotitori de grup/ monitori care au ca principal obiectiv buna desfasurare a programului turistic. Nu doar ca ai nostri colaboratori se vor ocupa ca toate activitatile sa fie in deplina siguranta si pe placul turistilor, elevi sau adulti, dar vor fi responsabili si de atmosfera grupului. Fiindca suntem in concediu si in vacanta, atmosfera relaxanta va fi nelipsita din timpul vizitei noastre in Slovacia. Ba mai mult, avem pregatite pentru voi seri tematice de dans si karaoke, chitara si cantece de munte, activitati indoor si outdoor, foc de tabara si petreceri care ne vor uni ca si grup si ne vor da posibilitatea sa socializam cu oameni noi. Vom avea posibilitatea sa dezvoltam relatii cu oameni ce impartasesc acelasi spirit: dorul de duca.

Daca te-am convins sau te-am facut curios, nu ezita sa ne contactezi.
Inscrierile se fac pana la inceputul lunii iunie asa ca nu mai sta pe ganduri. Alatura-te noua si vino sa impartim dorul de duca si cu tine!

 

Tabara Slovacia elevi si profesori, 22-28 iulie 2017

Tabara Slovacia adulti, 31 iulie – 6 august 2017

 

Share this post