1 Mai responsabil

1 Mai responsabil

6 reguli pe care e bine sa le respecti daca mergi in natura de 1 Mai

Astazi Adeona Wanderlust iti recomanda cateva reguli de bun simt pentru a avea 1 Mai responsabil

 

1. Respecta potecile, marcajele si indicatoarele montane

Pentru a nu te rataci si pentru a nu aparea accidente, urmeaza tot timpul traseele marcate.

Bucura-te de munte direct de pe poteci si respecta indicatiile marcajelor montane si sfaturile persoanelor certificate in a-ti oferi ajutor pe munte. In plus, pentru a nu degrada si pentru a nu crea prejudicii ecosistemelor naturale, tine cont de osatura potecilor si calca doar in zonele cu substrat vegetal mai subtire.

Chiar daca esti un montaniard cu experienta, daca nu cunosti bine zona unde vei face drumetiile, respecta aceasta regula pentru a evita situatiile neprevazute. Alege 1 Mai responsabil!

 

2. “Nu mai rupeti flori copii, tri li li”

Chiar daca suntem familiari cu speciile de plante, trebuie sa stiti ca intr-o rezervatie naturala este interzis sa rupeti flori si componente vegetale. Chiar daca unele plante par doar simple buruieni, fiindca nu suntem botanisti, biologi sau experti plante, devine greu sa identificam daca acestea nu sunt chiar specii endemice sau plante protejate!

In plus, ce am mai admira daca fiecare turist ar rupe flori si ar degrada vegetatia care este in plina explozie olfactiva si de colorit?
Alege sa admiri lalele salbatice, brandusele si florile de camp cu ochiul liber sau prin obiectivul aparatelor de fotografiat. Astfel, devii 1 Mai responsabil si poti arata tuturor prietenilor de pe internet locurile deosebite unde ti-ai petrecut Ziua Muncii!

Asa cum spune cantecul, “cin’ le rupe este vaci”. Auditie placuta! 🙂

 

3. “Arde, uite-o cum arde”

Ai vazut adesea indicatoare cu “focul interzis”. Tine cont de ele in apropierea padurilor! Majoritatea locurilor de campare sunt situate in fond forestier, fie in padure, fie langa padure.

Chiar daca acestea sunt proprietate privata, este interzisa aprinderea focului in fond forestier si la mai putin de 30m de liziera padurii. Nu ti-ai dori sa ai, probabil, cel mai scump grill din viata doar din dorinta de a face focul aproape de padure…

Chiar daca esti cu prietenii si tanjesti de mult la un foc de tabara, tine cont ca vapaiele pot fi transportate de vant la cativa metri de vatra de foc!

Nu incerca sa construiesti alte vetre din comoditate si dorinta de a avea focul aproape de tine! Din punct de vedere estetic, acestea nu fac parte din peisajul natural si, cu atat mai mult, suprafetele care au servit ca vetre de foc se regenereaza in timp indelungat si, astfel, vor fi lipsite de minerale si vegetatie foarte mult timp.

Tot un cantec ne-a inspirat si pentru aceasta regula. 🙂

 

4. Transporta gunoiul inapoi in oras!

“Un pet se degradeaza din natura in cateva sute de ani. Nesimtitii niciodata, desi sunt biodegradabili” spune o vorba din batrani.

Acolo unde ajung mai putini oameni, adesea regasim o natura curata si nepoluata. De ce nu am invata sa pastram verdele naturii chiar si acolo unde fluxul de turisti este impresionant de mare?

Chiar daca in urma noastra raman deseuri biodegradabile cum ar fi cojile de cartofi, legumele, fructe s.a., nu le arunca in natura! Ai vazut vreodata bananieri in padurile de conifere? Dar meri in padurile de fag? Nici cartofii nu cresc pe toate dealurile!

Fiindca resturile vegetale nu fac parte din ecosistemele in care ne petrecem timpul si, din punct de vedere estetic acestea nu se regasesc in peisaj, le vom transporta inapoi in oras sau in rucsac pana la cel mai apropiat punct de colectare a deseurilor.

Obisnuieste-te sa ai pungi de plastic in rucsac si in masina, spune-le prietenilor sa nu arunce gunoaie si fa-ti curaj sa le atragi atentia celor care o fac!

Daca totusi gasesti in calea ta foarte multe gunoaie, iti recomandam sa fii 1 Mai responsabil si sa semnalezi acest lucru prin intermediul aplicatiei Let’s Do It App.

 

5. Spune-mi ce muzica asculti ca sa-ti spun cine esti

Chiar daca esti departe de civilizatie si iti pare ca nu e tipenie de om la cativa km de tine, alege sa asculti natura, sa te bucuri de liniste si sa intelegi freamatul frunzelor.

Nu uita, in natura, noi suntem oaspeti in casa altor vietuitoare! Respecta-le intimitatea 🙂 , linistea si habitatul.

Scoate castile din urechi si asculta muntele. Opreste telefonul si alege sa asculti doar acasa melodiile preferate. Nu toata lumea cu care te intalnesti pe poteci asculta aceiasi muzica!

De multe ori oamenii merg in natura pentru liniste! Asociaza natura cu libertatea, ragasirea si relaxarea. Respecta-ti camarazii de drumetie si mai ales pe cei care au campat in apropierea ta. Nu ii obliga sa asculte muzica ta preferata, oricare ar fi ea!

 

6. Despre lichide, hidratare si alcool

Daca faci miscare si totusi iti e pofta de o bere rece, tine cont de faptul ca alcoolul deshidrateaza! Atunci cand consumam o bautura alcoolizata, nivelul de alcool in sange nostru poate crește foarte rapid.

Astfel, hormonul antidiuretic eliberat de glanda pituitara nu mai este eliberat in concentratii normale si incepe un proces de reglementare metabolica in organism. Datorita acestui proces rinichii nostri incep sa creasca ritmul de eliberare a apei din organism prin urina. Daca nu bem apa si nu vom compensa aceasta creștere a pierderii de apa, vom deveni partial deshidratati.

Ciocneste cu prietenii abia la finalul turei! In plus, astfel preintampini aparitia unor accidente datorita scaderii ratei de concentrare si raspuns la stimulii reflexivi.

Daca esti la picnic si vrei sa te intorci acasa cu masina, aminteste-ti ca alcoolul este principalul factor care determină cele mai multe accidente rutiere în România. Până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare aceasta devine pentru şofer şi o problemă penală.

In ultimul timp amenzile sunt destul de mari si, daca primesti una, s-ar putea sa reduci bugetul alocat calatoriilor pentru acest an. Doar nu iti doresti acest lucru?

 

Incearca si tu 1 Mai responsabil !
Cu dor de duca!

 

Daca 1 Mai ti-a dat pofta de calatorii, poate pornim la drum impreuna! Arunca o privire peste ofertele noastre de vacanta pentru vara 2018 in Alpi sau in Tatra!

Share this post