Declaratie acord parinte plecare minor in strainatate

Declaratia privind acordul parintilor pentru iesirea minorului din tara (”procura pentru copil minor”) este un act necesar la frontiera, pe care parintele ce nu il insoteste pe minor in calatorie trebuie sa-l faca la notariat sau in strainatate, la consulat.

 

Ce trebuie sa contina declaratia?

Declaratia de acord a parintelui, parintilor, sau dupa caz, a reprezentantului legal, trebuie sa contina urmatoarele informatii:
– acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor;
– scopul deplasarii;
– statul sau statele de destinatie;
– ruta urmata pana in tara de destinatie;
– perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
– datele de identificare ale insotitorului (parinte, tert, reprezentant legal)
– precizarea daca minorul va ramane in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia îi va fi incredintat, sau daca se va reintoarce impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, daca acesta este o alaă persoana decat cea cu care paraseste Romania.

IMPORTANT: Un exemplar al declaratiei il pastreaza insotitorul, iar al doilea exemplar va insoti pasaportul minorului.
Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare alte documente justificative prezentate se pastreaza, in copie, de catre Politia de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care s-a iesit din tara.

 

Conditii si alte acte necesare la frontiera

Poate iesi din tara minorul care are pasaport sau carte de identitate si, dupa caz:
a) calatoreste insotit de ambii parinti;
b) calatoreste cu un parinte, numai daca acesta prezinta o declaratie din partea celuilalt parinte, din care rezulta acordul sau cu privire la efectuarea calatoriei, statul sau statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau face dovada decesului celuilalt parinte prin:
– certificat de deces;
– hotarare judecatoreasca de declarare a mortii, ramasa definitiva;
– comunicare oficiala din partea misiunilor diplomatice sau a oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate.
Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut prin sentinta judecatoreasca, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului cand ambii parinti se afla in aceasta situatie si devine obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
c) calatoreste cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor prezinta hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila prin care minorul i-a fost incredintat.
d) calatoreste insotit de o terta persoana fizica majora, numai daca aceasta persoana prezinta extrasul de cazier judiciar valabil si o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:
– acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
– statul sau statele de destinatie;
– perioada in care urmeaza sa aiba loc calatoria;
– datele de identitate ale insotitorului.
Declaratia si certificatul de cazier judiciar se prezinta, in original, Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se iese din tara.
Calitatea de insotitor o poate avea si o persoana din cadrul unei societatii comerciale autorizate sa desfasoare activitati de transport international de persoane. In cazul de fata, un reprezentant Adeona Wanderlust care va insoti grupul pe toata perioada programului. In acest caz, se vor mai solicita la frontiera si documente din care sa rezulte calitatea acestei persoane.